Radiotvdesignmusuem Haarlem Januari 2019

HAARLEMSE PARELTJES IN DE COLLECTIE

Als geboren en getogen Haarlemmer zoals bijna al onze museummedewerkers zijn wij trots om in onze museumcollectie ook apparaten uit onze geboortestad te kunnen tentoonstellen.

Wat bijvoorbeeld te denken van de glazen zuilluidsprekers van het niet meer bestaande Haarlemse merk “ the Pied Piper “ waarvan zo,n 20 jaar geleden slechts 1 set op de markt is gekomen, of de wire recorder van de beroemde Nederlandse artiest Lou Bandy ( 1890-1958 ), spelend te zien en te beluisteren, afkomstig uit zijn eigen Haarlemse hotel Lion d’Or aan het Stationsplein.In deze categorie hebben we recentelijk een nieuwe “ Spaarnestad Babe “ kunnen toevoegen.                                                                                                                        De bijna een eeuw oude zeer karakteristieke en fraaie Cinema Palace bioscoop sloot in 2011 de deuren. Grote belangstelling bij de verkoop van de inboedel. Een goede museumvriend slaagde er in de filmgeluidsversterker te kunnen kopen. Afgelopen jaar verraste hij ons met de donatie van de inmiddels door hem (technisch) volledig gereviseerde Philips buizenversterker. Een pracht van een in art Deco uitgevoerde zeer zware vijftiger jaren exemplaar. Weer een Haarlems pareltje tussen de bijzondere apparaten in ons museum.

 

PHILIPS DESIGN

Het boek “ Past Tense Future Sense” over de geschiedenis van Philips design de enorme complexiteit van dit onderwerp schetsend waar een multinational voor komt te staan, voorzien van fraaie illustraties over wel dan niet op de markt gekomen ontwerpen, was de basis voor een gesprek met een inmiddels met pensioen zijnde Philips designer. Hieraan voorafgegaan had deze man veel van zijn ontwerptekeningen en enkele van zijn in produktie genomen radio,s aan ons museum overgedragen. De kers op de taart was een uitvoerig gesprek dat ik met hem mocht hebben op zijn Brabantse grond. Een verrassende inkijk, het verhaal van wat er op de “ werkvloer” gebeurde, de keer op keer veranderende strategieen bij weer een nieuwe designmanager is maar een gedeelte van de onderwerpen die aan de orde kwamen.  Het was een bijzonder ontmoeting.

Als U geinteresseerd bent in het hele interview vindt U hier de link”

 

SONY NEDERLAND COLLECTIE

Zo,n twee jaar terug na het gebruikelijke aftasten, de nodige gesprekken en overeengekomen afspraken besloot Sony Nederland ons museum haar volledige collectie te doneren. De onderbouwing, onder andere “ onder indruk van de huidige presentatie in ons museum, restauratie van apparatuur door eigen museummedewerkers en met name de progressiviteit in het collectiebeleid (accent op vormgeving zonder vooraf piketpaaltjes te slaan)”. Vol trots kan ons museum U nu prototypes, nooit op de markt gekomen modellen, eerstelingen en nog veel meer bijzonderheden laten zien.Het museum is waarschijnlijk in het bezit van de meest uitgebreide Sony collectie in Nederland. Wij danken Sony Nederland voor het grote vertrouwen dat zij in ons museum hebben.

 

Brionvega stereoset 300.000 Euro!

Recentelijk kreeg ik een berichtje van een echtpaar waar ik jaren geleden kennis mee had gemaakt. “ Hi Aad, schikt het als wij een dezer dagen naar de Brionvega komen kijken”? Natuurlijk, de afspraak werd snel gemaakt. De door hen ter beschikking gestelde Brionvega RR126, ontwerp van Giacomo en Achille Gastiglioni uit 1965, (in elk zichzelf respecterend design museum te vinden), kon in perfect gerestaureerde staat bekeken en beluisterd worden. Luisterend naar hun stereomeubel lazen zij op de info, dat zo,n exemplaar in het voorjaar van 2018 euro 300.000 had opgebracht. Het was dan ook wel de stereoset waarmee de nog maar kort daarvoor overleden David Bowie zijn eigen plaatjes had gedraaid.

 

ZUID AFRIKA

Tegelijkertijd is een zelfbouw vuilnisbeltradiootje uit Kaapstad ook een juweeltje. Aankoopprijs 5 euro.

 

 

 WELKOM

Grote inspiratiebronnen voor het interieur van ons museum, Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan. Gniffelend denkend aan Luigi Colani ’s waarheid “ Form follows emotion, not function”! Wat zou het leven saai zijn zonder tegendraadse ontwerpers zoals Luigi. Voor het komende jaar wens ik u allen veel geluk toe. Wilt u ons museum bezoeken graag afspreken via onze website.

Een korte bespiegeling slechts, allerminst een volledig verslag over een collectie die inmiddels spraakmakend genoemd mag worden. Hetzelfde geldt voor de expositie met vette knipogen naar chronologie, stijlen en met gevoel voor humor. Grotendeels gerealiseerd en mogelijk gemaakt door de museummedewerkers. Alles tot stand gebracht zonder een cent subsidie en met de grootst mogelijke vrijheid van handelen.Als U het leuk lijkt, nodig ik u van harte uit.

 

Aad Stiphout

 

 

 

RADIO TV DESIGN MUSEUM HAARLEM

WEER OPEN

Een ongeplande facelift. Kort samengevat is dat, wat ons museum is overkomen. ”Ongepland” kan een positieve lading hebben maar ook een zéér ongewenste en negatieve, zoals in onze situatie.

Direct na de her-opening van ons museum ruim 4 jaar geleden was daar die brand. Die brand die het grootste deel van de collectie verwoestte en de expositieruimte in de as lag. Even leek dit het einde te betekenen van wat eens begon als “radiomuseum Farad”.

Maar….al enkele dagen daarna werd door de “ museumploeg “ besloten het museum weer op te bouwen. Dit had niet gekund zonder de initiatieven van museumvrienden. Zij startten een landelijke actie om de collectie aan te vullen. Een museumvriend stelde zijn grote pand ter beschikking om wat er nog over was van de collectie te restaureren. Familie vrienden en kennissen die spontaan de eerste weken honderden apparaten uit het pand hebben overgebracht naar het andere pand, en daar de ergste roet en waterschade te lijf zijn gegaan.

Dit alles onder leiding van onze “ vaste museumploeg “ .

Hoe lang dit project ging duren? We hadden geen idee. Een lange periode van opbouw van de infrastructuur. Vele tientallen displays groot en klein die opnieuw werden gemaakt. Daarna het restaureren van de apparatuur. Ook die apparaten die uit het land kwamen en in de collectie pasten werden onder handen genomen.

Met elkaar zagen we “ het “ gebeuren “ . Ons museum, werd leuker, mooier, verrassender dan voor de brand!

En nu is het dan zover. Trots ben ik op wat onze museumploeg “uit de as heeft laten herrijzen “.

2012 “ facelift geslaagd “ 2016

Speciaal wil ik de mannen van onze vaste museumploeg bedanken voor het doorzettingsvermogen, de kennis en kunde. Het bijzondere eindresultaat.

Buiten de mensen die in het artikel al genoemd zijn wil ik ook de donateurs bedanken.

Hartverwarmend waren uw reakties. Regelmatig maakte u het museum blij met apparatuur door u gedoneerd. Wij nodigen u van harte uit om te komen kijken in ons vernieuwde museum.

Iedereen die op wat voor wijze dan ook ons radio tv design museum Haarlem heeft geholpen weer open te gaan, bijzonder bedankt!

Aad Stiphout