RADIO TV DESIGN MUSEUM HAARLEM

WEER OPEN

Een ongeplande facelift. Kort samengevat is dat, wat ons museum is overkomen. ”Ongepland” kan een positieve lading hebben maar ook een zéér ongewenste en negatieve, zoals in onze situatie.

Direct na de her-opening van ons museum ruim 4 jaar geleden was daar die brand. Die brand die het grootste deel van de collectie verwoestte en de expositieruimte in de as lag. Even leek dit het einde te betekenen van wat eens begon als “radiomuseum Farad”.

Maar….al enkele dagen daarna werd door de “ museumploeg “ besloten het museum weer op te bouwen. Dit had niet gekund zonder de initiatieven van museumvrienden. Zij startten een landelijke actie om de collectie aan te vullen. Een museumvriend stelde zijn grote pand ter beschikking om wat er nog over was van de collectie te restaureren. Familie vrienden en kennissen die spontaan de eerste weken honderden apparaten uit het pand hebben overgebracht naar het andere pand, en daar de ergste roet en waterschade te lijf zijn gegaan.

Dit alles onder leiding van onze “ vaste museumploeg “ .

Hoe lang dit project ging duren? We hadden geen idee. Een lange periode van opbouw van de infrastructuur. Vele tientallen displays groot en klein die opnieuw werden gemaakt. Daarna het restaureren van de apparatuur. Ook die apparaten die uit het land kwamen en in de collectie pasten werden onder handen genomen.

Met elkaar zagen we “ het “ gebeuren “ . Ons museum, werd leuker, mooier, verrassender dan voor de brand!

En nu is het dan zover. Trots ben ik op wat onze museumploeg “uit de as heeft laten herrijzen “.

2012 “ facelift geslaagd “ 2016

Speciaal wil ik de mannen van onze vaste museumploeg bedanken voor het doorzettingsvermogen, de kennis en kunde. Het bijzondere eindresultaat.

Buiten de mensen die in het artikel al genoemd zijn wil ik ook de donateurs bedanken.

Hartverwarmend waren uw reakties. Regelmatig maakte u het museum blij met apparatuur door u gedoneerd. Wij nodigen u van harte uit om te komen kijken in ons vernieuwde museum.

Iedereen die op wat voor wijze dan ook ons radio tv design museum Haarlem heeft geholpen weer open te gaan, bijzonder bedankt!

Aad Stiphout